Επίσκεψη στη σύγχρονη Ερμούπολη - Αξιοθέατα

Η πόλη του Ερμή, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι μια πόλη λαμπερή και αρχοντική, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, έντονη πολιτιστική ζωή αλλά και νυχτερινή διασκέδαση. Η εικόνα του λιμανιού της, με τους δυο λόφους, την Ανω Σύρο και το Δήλι, να ορθώνονται ο ένας απέναντι στον άλλο,  είναι από τις πιο εμβληματικές των Κυκλάδων.

ermoupoli0

Η προκυμαία της είναι γεμάτη μαγαζιά για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες. Ουζερί, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα με παραδοσιακά, συριανά προϊόντα και αναμνηστικά, αλλά και μπαράκια με ό,τι μουσική σας αρέσει. Όλα απλώνονται από τη μια άκρη του λιμανιού, το Νεώριο, μέχρι και την άλλη άκρη, το Νησάκι, εκεί όπου δεσπόζουν το Τελωνείο και οι Αποθήκες Διαμετακόμισης. Το Νησάκι ονομάστηκε έτσι γιατί κάποτε ήταν όντως νησί, πριν ενωθεί με τα χρόνια με τη στεριά και αποτελέσει προέκταση της προκυμαίας. Εδώ βρίσκεται και το δημοτικό πάρκινγκ.

Από το μέσον περίπου της προκυμαίας, όπου και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, κατευθυνόμαστε  προς το ιστορικό κέντρο της πόλης. Μεμιάς, το επιβλητικό Δημαρχείο αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Το Δημαρχείο είναι το υπόδειγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ερμούπολης, ένας αληθινός θησαυρός για την πόλη. Οπως και η μεγάλη πλατεία μπροστά, η πλατεία Μιαούλη, με τον ανδριάντα του αγωνιστή να δεσπόζει στο κέντρο της, τη μαρμάρινη εξέδρα της φιλαρμονικής, τους φοίνικες και τα καφέ στις στοές.
       
Μετά τη πλατεία Μιαούλη κινηθείτε είτε προς την Αγορά η οποία συγκεντρώνει στους δρόμους Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη και Σταμάτη Πρωίου ένα σωρό καταστήματα, είτε προς την αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια αφού πρώτα περάσετε μπροστά από το θέατρο Απόλλων. Η συνοικία αυτή θα σας εντυπωσιάσει με το πλήθος των αρχοντικών της από την εποχή του ρομαντικού κλασικισμού, με πολλά πανέμορφα σπίτια με σκαλιστές προσόψεις και περίτεχνα στολίδια. Εδώ έχτισαν κάποτε τα σπίτια τους οι προύχοντες της τοπικής κοινωνίας, έμποροι, βιομήχανοι και ναυτικοί.

Στα Βαπόρια ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου. Στον περίβολό του βρίσκεται το πέτρινο λιοντάρι, μνημείο για τους άταφους αγωνιστές της Ελλάδας. Λίγο μετά το ναό απολαύστε τη θέα προς τη “Βενετιά” της Σύρου και τα κοσμικά “Αστέρια”, τη προκυμαία που προτιμούν πολλοί Ερμουπολίτες για τα μπάνια τους και τη βραδυνή  τους έξοδο.

Από την άλλη μεριά της πόλης θα βρεθείτε στη Μεταμόρφωση με τον ομώνυμο ναό, τη παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία της Σύρου. Λίγο παραπέρα, στα Ψαριανά, θα δείτε και την Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται μια εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Ελ Γκρέκο. Η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία το 1983 κατά τις εργασίες καθαρισμού της εικόνας.

Δίπλα ακριβώς στην εκκλησία, βρίσκεται και το καζίνο της Σύρου. Αν νιώθετε τυχεροί, επισκεφθείτε το.

Τέλος, ανεβείτε με το αυτοκίνητό σας μέχρι την κορφή του λόφου Δήλι, όπου η ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης και από εκεί ψηλά απολαύστε μαγευτική θέα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου.

Αλλά ας δούμε ένα προς ένα τα πιό αξιόλογα αξιοθέατα της πόλης:

Η πλατεία Μιαούλη – Το Δημαρχείο – Το Πνευματικό κέντρο

Η Πλατεία Μιαούλη, είναι μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αϊ. Η αρχική ονομασία, «πλατεία Όθωνος», δόθηκε προς τιμή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Μετά την έξωση του Όθωνα, το 1862, η μετονομασία σε «πλατεία Λεωτσάκου» τίμησε τον Νικόλαο Λεωτσάκο, ο οποίος το 1862 τέθηκε επικεφαλής της στρατιωτικής φρουράς της Ερμούπολης που επιχείρησε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κύθνο. Η σημερινή ονομασία δόθηκε το 1889, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη.

Εδώ δεσπόζει το κτήριο της Δημαρχίας, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που θεμελιώθηκε το 1876 και τα εγκαίνια έγιναν το 1898. Εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες, στο δημαρχείο στεγάζονται και τα δικαστήρια, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων και άλλοι δημόσιοι φορείς.

Στην πλατεία βρίσκονται επίσης το Πνευματικό κέντρο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τη νύχτα το φωτισμένο Δημαρχείο και οι πανύψηλοι φοίνικες προσδίδουν μία ξεχωριστή ομορφιά στη πλατεία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Το Μουσείο της Σύρου είναι ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1834-35 και στεγάζεται στο Δημοτικό Μέγαρο.

Το Μουσείο της Σύρου διαθέτει εκθέματα από τη Σύρο και άλλα νησιά. Τα σημαντικότερα  αποτελούν τα ευρήματα από τον οικισμό στη Χαλανδριανή. Ο οικισμός αυτός θεωρείται από τους σημαντικότερους του λεγόμενου Πρωκυκλαδικού πολιτισμού και χρονολογείται στο β΄ μισό της 3ης χιλιετίας π.χ. Τα περισσότερα από τα ευρήματα αυτά, έργα μαρμαροτεχνίας, κεραμικής και μεταλλοτεχνίας, και ταφικά κτερίσματα και προέρχονται από τις ανασκαφές κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν 600 περίπου τάφοι. Στο Μουσείο της Σύρου εκτίθεται ένα μικρό μέρος, ενώ τα περισσότερα έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Στο Μουσείο της Σύρου παρουσιάζονται επίσης λίγα γλυπτά, επιγραφές και αρκετές επιτύμβιες στήλες. Τα περισσότερα από τα εκθέματα αυτά χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή.

Η Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, ενός όμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα (1863-1865).

Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε το 1926 με έναν πυρήνα βιβλίων 2000 περίπου τόμων από τις συλλογές της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου (1835) και ειδικότερα τη βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα, αγαπημένου φίλου του Κοραή, του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού (1842) κ.ά.

Τα πολύτιμα παλαιά βιβλία όπως τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ροδίου 1521), το «Ονομαστικό του Πολυδεύκους» 1608) του Ρακίνα, οι «Ιουστινιάναι» του Πρίγκιπα Ροδοκανάκη  σπάνια συριανή έκδοση κ.ά. διαφυλάσσονται σε ξεχωριστή θέση.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη συλλογή του τοπικού τύπου που ξεκινά από τον προηγούμενο αιώνα και φτάνει ως τις ημέρες μας. Περίπου 45.000 τόμοι βιβλίων είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.

Θέατρο Απόλλων

Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί το σύμβολο της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι ένα από τα παλαιότερα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά στολίδια της Σύρου και βρίσκεται πίσω από την κεντρική πλατεία Μιαούλη, στην πλατεία Βαρδάκα.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1864, με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα της Λέσχης, Pietro Sampo.

Το Θέατρο Απόλλων θεωρείται ως μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, με πανέμορφη διακόσμηση. Η άποψη όμως αυτή δεν είναι απόλυτα ακριβής. Πράγματι η αρχιτεκτονική του έχει επηρεαστεί από ιταλικά πρότυπα, όμως ως προς τη διαρρύθμιση της αίθουσας και τη διπλή αψίδα του προσκηνίου με τις γιγαντιαίες κορινθιακού ρυθμού παραστάδες, ο «Απόλλων» σχετίζεται με τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα, τη Σκάλα του Μιλάνου (1776), το θέατρο (1816) San Carlo της Νάπολης, το θέατρο στο Castelfranco (1745) και τέλος το Teatro della Pergola της Φλωρεντίας (1755).

Αντίθετα η στήριξη της θολωτής οροφής φαίνεται να ακολουθεί το γαλλικό σύστημα του 19ου αιώνα.

Το Θέατρο Απόλλων είναι ένα διώροφο κτίριο, χωρητικότητας τριακοσίων πενήντα θεατών, με χαμηλή μαρμάρινη βάση και σοβατισμένες όψεις. Στο εσωτερικό του κτιρίου, η αίθουσα είναι μεγαλοπρεπής, έχει τέσσερις σειρές θεωρία, ενώ οι πλούσιες τοιχογραφίες στη διακοσμημένη οροφή του, με πρωτότυπα ζωγραφικά θέματα, απεικονίζονται διάσημοι ευρωπαίοι δημιουργοί της Μουσικής και του Θεάτρου (ο Βέρντι, ο Ροσσίνι, ο Μπελίνι, ο Ντονιτσέττι, ο Μότσαρτ, ο Δάντης, ο Ευριπίδης και Όμηρος) και στην πλατεία τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα προσδίδουν αίγλη στο μοναδικό αυτό στολίδι της Ερμούπολης.

Η όπερα και το θέατρο κατείχε εξέχουσα θέση στην πνευματική ζωή της Ερμούπολης και δεν είναι λίγες οι αναφορές ξένων περιηγητών στην λαμπρότητα των παραστάσεων και στην ενδυματολογική κομψότητα του κοινού. Το θέατρο στέγασε πλήθος ιταλικών και ελληνικών θιάσων με όπερες, οπερέτες και θεατρικές επιτυχίες της εποχής. Στα νεότερα χρόνια, το Θέατρο Απόλλων φιλοξένησε μυθικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως οι Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη, Μάνο Κατράκη κ.ά.

Το 1944 το Θέατρο υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω των βομβαρδισμών και κατά τη δεκαετία του 1950 κρίθηκε ακατάλληλο για λειτουργία. Ημιτελής και ανεπιτυχής ήταν η επισκευή του 1970, η οποία οδήγησε στην πλήρη απαξίωσή του, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι τοιχογραφίες, οι εξώστες και τα ξύλινα θεωρεία που αντικαταστάθηκαν από μπετόν, εξαφανίζοντας ότι είχε απομείνει από τον παλαιό διάκοσμο.

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το έργο της πλήρης αποκατάστασης του θεάτρου όσο το δυνατόν πιστότερη προς την αρχική μορφή του και αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό στολίδι για την Ερμούπολη. Φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως όπερες, θεατρικά έργα από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο από διάφορους θιάσους, καθώς και το Φεστιβάλ Αιγαίου..

Στο θέατρο υπάρχει ένα μικρό θεατρικό μουσείο, με παλαιές αφίσες και προγράμματα, χειρόγραφα και θεατρικού περιεχομένου έντυπα, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα που ανήκαν σε σπουδαίους καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν στη σκηνή του.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Ο μεγαλοπρεπής ναός θεμελιώθηκε το 1849 με σχέδια του Γ. Μεταξά, και εγκαινιάστηκε επισήμως το 1870.

Σε σχήμα σταυρού, είναι τοποθετημένος σε υπερυψωμένη αυλή με μαρμάρινο στηθαίο και κιγκλίδωμα. Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο. Σκάλα ύψους 4 μ. οδηγεί στο ολομάρμαρο κεντρικό τμήμα της πρόσοψης, που έχει στο ισόγειο πρόπυλο με μορφή στοάς σε τέσσερις ιωνικούς κίονες και δυο παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα.

Το Νησάκι

Το Νησάκι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του λιμανιού. Εκεί υπάρχουν οι παλαιές Αποθήκες Διαμετακόμισης που χτίστηκαν στα 1834-1839, σε σχέδια του Ι.Β. Ερλάχερ και με την επιστασία του Βίλχελμ φον Βάιλερ. Το κτίριο είναι συνολικού μήκους 122 μ. και είναι χωρισμένο σε δύο πτέρυγες.

Μπροστά τους υπήρχε στοά με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, που σήμερα έχουν κλειστεί. Οι μαούνες πλεύριζαν στο κτίριο από τη θάλασσα, και ξεφόρτωναν απευθείας στη στοά. Στο Νησάκι βρίσκεται η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, και παλαιότερα το Αγγλικό Τηλεγραφείο.

Από τον μεσοπόλεμο οι Αποθήκες είχαν πάψει να επιτελούν την αρχική λειτουργία τους και στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.

Το 1994 δημιουργήθηκε στη νότια πτέρυγα η Πινακοθήκη Κυκλάδων, η οποία φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρου (δίπλα στο Δημαρχείο), παρουσιάζει πιστά αντίγραφα των εκθεμάτων που υπάρχουν στο αντίστοιχο μουσείο κυκλαδικής τέχνης Γουλανδρή.

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Στην Ερμούπολη μαζί με τα νεοκλασικά μέγαρα της πόλης συναντάς και τα παλιά φουγάρα των εργοστασίων.

Σε τρία από αυτά, το Χρωματουργείο Κατσιμαντή, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη και το Σκαγιοποιείο Αναιρούσης, στεγάζεται σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο: το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης που πρωτολειτούργησε τον Μάιο του 2000.

Χάρτες και εικόνες από το τέλος του 17ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια από τη δημιουργία της νεοκλασικής Ερμούπολης, ζωγραφικοί πίνακες συριανών ζωγράφων του 19ου αιώνα και ομοιώματα πλοίων, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.
Σήμερα, τον κεντρικό κορμό της έκθεσης, αποτελούν περίπου είκοσι συντηρημένες μηχανές της συλλογής του Μουσείου, που συνοδεύονται από δεκάδες αντικείμενα, εργαλεία, πρώτες ύλες και προϊόντα της βιομηχανίας.

Παράλληλα, στις οθόνες της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει εικόνες του λιμανιού της εποχή του ατμού και των ιστίων, να παρακολουθήσει σκηνές βιομηχανικών εργασιών και να δει μια εικονική συλλογή επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα.

Ιερός Ναός Αναστάσεως

Χτισμένη στην κορυφή του λόφου Δήλι, η ορθόδοξη εκκλησία μοιάζει να αντισταθμίζει τη δεσπόζουσα μορφή του καθολικού Σαν Τζώρτζη στον λόφο της Άνω Σύρου. Το αρχικό (1858) σχέδιο του Δήμου Ερμούπολης ήταν να στηθεί στη θέση αυτή το μνημείο των πεσόντων κατά την Επανάσταση. Όταν τελικά αυτό τοποθετήθηκε μπροστά από τον Άγ. Νικόλαο, η νέα εκκλησία αφιερώθηκε στην «Ανάσταση του Έθνους».

Θεμελιώθηκε το 1873, με σχέδια του Δημ. Ελευθεριάδη, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1909. Είναι ναός με κάτοψη σε σχήμα σταυρού και με τρούλο, μάλλον βαρύς, με τοιχοδομία λαξευτή και οδοντωτές ταινίες από τούβλα στις όψεις και γύρω από τα μαρμάρινα πλαίσια των ανοιγμάτων.

Ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου

Εδώ θα δείτε δεκάδες ταφικά μνημεία αληθινά καλλιτεχνήματα, ναΐσκους, περίτεχνα αγάλματα, προτομές και επιτύμβιες πλάκες.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε βέλτιστα όλες μας τις υπηρεσίες.